15/11/2021 | 16 dagen
 

Zuid-India

Van Tamil Nadu naar Kerala

Prijs per persoon:

€ 3735 bij verblijf in een tweepersoonskamer
€ 4545 bij verblijf in een éénpersoonskamer

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen -€ 100 per persoon!

Bij boeking geniet u automatisch van onze CORONA TERUGBETAALGARANTIE!

Groepsreizen 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel weinig van zult voelen.

Voorreisvergadering groepsreis Zuid-India: zondag 17 oktober 2021 om 14u.

Zuid-India 

We nemen u mee langs de hoogtepunten van twee van Zuid Indiaas mooiste en meest interessante deelstaten: Tamil Nadu en Kerala. Het zuiden van India is, net als het noorden een bonte mix van kleuren en geuren maar hier is de sfeer relaxed, de natuur groen en overdadig en is alles veel minder rumoerig. We reizen door twee totaal verschillende regio’s: Tamil Nadu waar alles en iedereen Hindoe uitstraalt en Kerala met zijn immense natuurlijke schoonheid dat nog sporen draagt van de kolonisatie van Portugezen, Nederlanders, Fransen en Britten.

Deze reis naar Zuid India staat garant voor zeer veel afwisseling: de gastvrije lokale bevolking; het diepgeworteld geloof en de devotie van de Hindi; de grandeur van de fijn bewerkte tempels; de vele gebouwen die Unesco Werelderfgoed zijn en getuigen van een eeuwenoude cultuur en beschaving; de witte stranden, de uitgestrekte theeplantages, de verse specerijen, de immense natuurparken; de rust en de stilte van de idyllische Backwaters; de typische gastronomie, ambachten, muziek en dans. Waar we komen verlaten we af en toe de platgetreden paden van het toeristisch circuit om contacten te leggen in kleine dorpjes en met plaatselijke initiatieven.

Al deze zeer uiteenlopende indrukken en ervaringen dragen bij tot een gevarieerd programma. Voeg daarbij de ervaring, de drive en het enthousiasme van een geroutineerd begeleidingsteam met lokale gids Raj en onze reisbegeleidster Thérèse en alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijke reis.

Voorreisvergadering groepsreis Zuid-India: zondag 17 oktober 2021 om 14u.

Onze troeven

 • Ontdekking van een prachtige natuur
 • Contact met de gastvrije bevolking
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf de luchthaven

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationaal paspoort (geldig tot 6 maanden na retour) + visum

Inentingen
Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig. Aangeraden: Hepatitus A en B, DTP : tetanus-, difterie- en poliovaccinatie.

Munt
De roepie is de munteenheid van India. Eén roepie is honderd paise.

Lokale tijd
In Zuid-India is het 3u30 later dan in België.

Klimaat
In Zuid India bereizen we 2 deelstaten: Tamil Nadu en Kerala. Gedurende het ganse traject kunnen we temperaturen verwachten tussen de 25° en 30°. In Tamil Nadu zijn regenbuien zeldzaam en altijd zeer kort. In Kerala is het veel groener en heuvelachtiger en ook vochtiger. Af en toe een regenbui kan. Maar de zon is onmiddellijk weer van de partij. Maar zoals op elke bestemming is het weer onvoorspelbaar.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Emirates in economy klasse
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Lokale gids op de bestemming
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • 13 overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig
 • Maaltijden volgens programma (volpension)
 • Alle vermelde excursies en inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven & fooien
 • Visum India (kan bijgeboekt worden, richtprijs € 90)

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 40 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 5 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
Vermelde prijs is onder voorbehoud van eventuele vluchtsupplementen. Snel boeken is de boodschap. Reis gegarandeerd vanaf min. 13 personen (max 20 personen). Prijzen onder voorbehoud volgens beschikbaarheid. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: eventuele verhoging van luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland, de vrije uitstappen. Prijs is onderhevig aan mogelijke wisselkoersschommelingen. Indien bepaalde omstandigheden het niet toelaten (bv klimaat, wegenwerken, …) kan het reisprogramma worden aangepast.

VLUCHTGEGEVENS

Vluchten met Emirates:

15/11  Brussel – Dubai     14u35 – 00u15 EK184
16/11  Dubai – Chennai   02u50 – 08u15 EK544
30/11 Cochin – Dubai      04u30 – 07u05 EK533
30/11 Dubai – Brussel     08u30 – 12u55 EK183

REISPROGRAMMA

Dag 1 | maandag 15 november 2021 | Brussel – Dubai

Vlucht naar Chennai (Madras) met Emirates via Dubai. Maaltijden op de vlucht.

Dag 2 | dinsdag 16 november 2021 | Dubai – Chennai (O-M-A)

Aankomst in Chennai in de vroege voormiddag. Visumformaliteiten en transfer naar het hotel. Na de lunch bezoek aan de San Thome Basilica, een rooms-katholieke kerk gebouwd in de 16e eeuw door Portugese ontdekkingsreizigers er herbouwd als kathedraal in neogotische stijl door de Britten in de 19e eeuw. Volgens een oude traditie, maar archeologisch onbewezen, kwam de apostel Sint Thomas rond 52 N. Chr naar India. Hij vestigde de eerste christelijke gemeenschappen in Kerala. In een crypte onder het hoofdaltaar bevindt zich het vermeende graf van de apostel Sint Thomas.

Daarna rijden we naar Marina Beach aan de Golf van Bengalen waar het standbeeld staat van Mahatma Gandhi. Avondmaal en overnachting in hotel The Residency Towers 5*.

Dag 3 | woensdag 17 november 2021 | Chennai (O-M-A)

Vandaag dompelen we ons helemaal onder in de sfeer van Tamil Nadu. We beginnen met een bezoek aan de Parthasarathy tempel gewijd aan Krishna. Aansluitend maken we in deze tempel het ritueel van de middag puja mee. Vervolgens bezoeken we de Kapeleeswarar tempel, een Shiva tempel uit de 7e eeuw in Dravidian architectuur.

Na de lunch bezoeken we de resten van de Karl Schmidt Memorial op Elliot’s Beach en maken we een korte wandeling langs de kust in Besant Nagar. In de koloniale tijd was deze plaats enkel toegankelijk voor blanken. De bus brengt ons vervolgens naar de Ripon Building voor een korte fotostop. Het witgeschilderd gebouw dat dateert uit de Britse Victoriaanse tijd is een voorbeeld van Hindu-Gothic architectuur, een combinatie van elementen uit de Indo-Mogul stijl, de Hindu stijl en het neoclassicisme. Avondmaal en overnachting in Hotel The Residency Towers 5*.

Dag 4 | donderdag 18 november 2021 | Chennai – Kanchipuram – Mahabalipuram (O-M-A)

Na het ontbijt transfer naar Kanchipuram. Onderweg houden we halt in Sriperumbudur bij het Rajiv Gandhi Memorial, op de plaats waar de Indiase premier in 1991 tijdens een aanslag werd vermoord. Kanchipuram is een van de 7 heilige hindoe steden, bekend vanwege zijn tempels en de zijde.

Na de lunch bezoeken we de Ekambareswarar tempel opgedragen aan Shiva en een van de 5 tempels van de Pancha Bhoota Stala, de vijf natuurelementen. Daarna bezoeken we de 1250 jaar oude Kailasanatha tempel, ook aan Shiva gewijd, maar niet langer voor diensten gebruikt vanwege de stabiliteit. Deze is vooral bekend om zijn goed bewaarde sculpturen en muurschilderingen. Daarna reizen we verder naar Mahabalipuram, een 7e eeuwse havenstad met belangrijke monumenten die Unesco Werelderfgoed zijn. Ons hotel is gelegen aan het strand van de Golf van Bengalen. Vrije tijd. Avondmaal en overnachting in hotel Radisson Blu Temple Beach 4*.

Dag 5 | vrijdag 19 november 2021 | Mahabalipuram – Pondicherry (O-M-A)

In de voormiddag bezoeken we de 3 highlights van Mahabalipuram uit de Dravidiaanse periode, 7e eeuws en Unesco Werelderfgoed: de tempel aan de kust van de Golf van Bengalen vertegenwoordigt het hoogtepunt van de Pallava-kunst; de Pancha Rathas (5 wagens), vijf monolithische bouwwerken en de wandsculptuur met de Geboorte van de Gagnes en de boetedoening van Arjuna.

Na de lunch rijden we naar Pondicherry. We houden halt bij een klein dorpje bij Poodandalum en maken er een wandeling om kennis te maken met het leven van de lokale bevolking. Verder nog een stop bij de zoutpannen in Marakkanam. Pondicherry kwam in de 17e eeuw in handen van de Franse Oost-Indische Compagnie en bleef tot 1954 de hoofdstad van Frans-Indië. Bij aankomst bezoeken we de katholieke kathedraal en we wandelen doorheen het park naar het Gandhi Memorial op het strand langs de kust van de Golf van Bengalen. Grill barbecue op het dakterras van het hotel en overnachting in hotel Atithi 4*.

Dag 6 | zaterdag 20 november 2021 | Pondicherry – Chidambaram – Kumbakonam (O-M-A)

We verlaten Pondicherry en rijden naar Chidambaram met 2 highlights: de strijdwagens en de Shiva tempel Thillai Natarajar of de tempel van de dansende Shiva. Deze tempel is ook een van de 5 tempels van de Pancha Bhoota Stala, de vijf natuurelementen. Kumbakonam was van de 7e tot de 9e eeuw de hoofdstad van het Chola Rijk en wordt ook de stad van de tempels en matha’s (kloosters) genoemd. We houden halt voor een fotostop bij de Vishnu Sarangpani tempel, een van de 108 Divya Desams. Opvallend zijn de erotische sculpturen in de toegangspoort.

Daarna bezoeken we de Darasuram tempel, één van de grootste Chola tempels waar nog ceremonies plaats vinden en die werelderfgoed is. We sluiten de dag af met een bezoek aan een van de vele families die thuiswerken in de zijde productie: de Sri Parvathy silk is van hoogstaande kwaliteit. Avondmaal en overnachting in hotel Mantra Koodam 4*.

Dag 7 | zondag 21 november 2021 | Kumbakonam – Trichy – Tanjore (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar Trichy of Tiruchirappalli een belangrijke historische en archeologische stad die tot bloei kwam in de 3e eeuw onder het bewind van de Cholas. De stad kwam onder Engels bewind tijdens deze de kolonisatieperiode. We wandelen langs de Sri Ranganathaswamy tempel (Thiruvarangam), tempel ter ere van Ranganatha een reïncarnatie van Vishnu. De tempel ligt middenin de drukke bazaar die we dan ook bezoeken en waar we wat vrije tijd voorzien. Daarna wandelen we naar het rotsfort, een vesting gebouwd op een oude rots die meer dan een miljard jaar oud zou zijn. In de rots zijn twee hindoe tempels waarvan we er eentje bezoeken.

Van Trichy rijden we naar Tanjore met lunchbox onderweg. Tanjore of Thanjavur is een belangrijk centrum van de Zuid-Indiase religie, kunst en architectuur. Vele monumenten uit de Chola periode zijn werelderfgoed. We beginnen onze bezoeken bij de Brihadeeswarar tempel. Het is een van de grootste tempels in India en een voorbeeld van Tamil architectuur onder de Cholas. Daarna bezoeken we het paleis van Thanjavur, gebouwd door de Naykas en de Marathas rond 1550. Avondmaal en overnachting in hotel Ideal Riverside Resort 3*.

Dag 8 | maandag 22 november 2021 | Tanjore – Ilangudipatti – Thirumayam – Chettinad – Karaikudi – Madurai (O-M-A)

Na het ontbijt gaan we op weg naar Ilangudipatti een dorpje met lokale tradities nabij Kandukathan, waar ook een openlucht Ayyanar dorpstempel staat. Honderden terracotta paarden leiden ons naar de tempel. We voorzien onderweg een fotostop bij het Fort van Thirumayam. We gebruiken er een picknick-lunch.

Daarna rijden we verder naar Madurai. Madurai ligt aan de rivier Vaidai en heeft een rijke culturele geschiedenis die teruggaat tot de 5° eeuw V.Chr. Ze wordt ook wel de stad van feesten en tempels genoemd. Madurai is één van de centra van de Tamils. Tamil is dan ook de belangrijkste taal. We bezoeken er de Sint Mary’s Kathedraal, ook bekend onder de naam Church of Our Lady of Dolours. Het is een van de meest populaire kerken, niet alleen in Madurai maar in gans Tamil Nadu. Met een geschiedenis van meer dan 150 jaar heeft deze kerk een prachtige mix van Romeinse, Europese en andere bouwstijlen.

Als laatste staat het Thirumalai Nayak Mahal Paleis, een 17e eeuw paleis met een klassieke mix van Dravidian en Rajput stijl. Het wordt beschouwd als één van de wonderen van Zuid-India. Avondmaal en overnachting in hotel Heritage Madurai 5*.

Dag 9 | dinsdag 23 november 2021 | Madurai – Thekkady (O-M-A)

We beginnen onze dag met een bezoek aan de bloemenmarkt. In Madurai worden voornamelijk jasmijn, rozen en rijst gekweekt. Meer dan 2000 boeren brengen hun bloemen naar de dagelijkse Madurai bloemenmarkt. Het is er een kleurrijk spektakel van massa’s bloemen en bloemblaadjes die er op verschillende manieren verwerkt worden. Naast de bloemenmarkt bevinden zich de belangrijke rijstopslagplaatsen.

Vervolgens bezoeken we de Sri Meenakshi Tempel een historische hindoetempel aan de oever van Vaidai, toegewijd aan Parvati de echtgenote van Shiva, ook Meenakshi genaamd. De tempel vormt het hart en levensader van de oude stad en is een belangrijk symbool voor de Tamil bevolking. We wandelen daarna doorheen de bazaar en winkelstraatjes. Daarna rijden we naar Thekkady (Peryar) met stops op de bananenmarkt even buiten Madurai. We houden ook halt bij een openbare wasplaats aan een rivierdam. Lunchbox onderweg.

In de namiddag bezoeken we Abraham’s Spice Garden waar we alles te weten komen over specerijen, koffievariëteiten, bloemen en planten van Zuid India. Transfer naar hotel Spice Village. We komen er tijdens een Sari demonstratie alles te weten over de Sari, een stuk stof van 5 tot 7m lang en 1m breed die de vrouwen na enige oefening feilloos om zich heen slaan. Daarna treden lokale dansers voor ons op. Avondmaal en overnachting in hotel Spice Village 5*.

Dag 10 | woensdag 24 november 2021 | Thekkady (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar Periyar Nationaal Park vooral gekend om zijn olifanten- en tijgerpopulatie. In het gebied is er een grote verscheidenheid aan flora en fauna te vinden, waaronder de zeer bedreigde Nilgiri Tahr. De Tahr staat in het embleem van Tamil Nadu. In het park is een groot stuwmeer gelegen: Lake Periyar. Met de boot varen we door dit prachtig natuurgebied op zoek naar watervogels, olifanten, tijgers, antiloop soorten, apen en andere bewoners. Voor de lunch keren we terug naar het hotel.

Vrije tijd om te genieten van de hotel accommodaties.

In de late namiddag gaan we naar de plaatselijke bazaar. We wonen in de stad een voorstelling bij van Kalaripayattu een van de oudste theatervormen ter wereld ontstaan in Kerala. Men vertelt thema’s uit de Ramayana en de Mahabharata. Een van de meest interessante aspecten van Kathakali is de uitgebreide make-upcode. Avondmaal en overnachting in hotel Spice Village 5*.

Dag 11 | donderdag 25 november 2021 | Thekkady – Munnar (O-M-A)

We laten Thekkady achter ons en rijden naar Munnar. We houden halt in Undumbachola bij plantages van koffie, peper en kardemom. We rijden vervolgens naar Teverkulam voor een prachtig uitzicht op het meer en de terrasvormige theeplantages. In Mahindaraclub nemen we 4×4 jeeps die ons doorheen de theeplantages naar een hoogte brengen van 2160m waar de hoogste theeplantage ter wereld ligt. We houden voldoende halt om contact te leggen met de theepluksters en te genieten van het geweldige uitzicht. Lunchbox onderweg.

Daarna gaat het bergafwaarts naar Munnar. Op de terugweg maken we een stop bij de huisjes van de theepluksters. Avondmaal en overnachting in hotel Devonshire Greens 5*.

Dag 12 | vrijdag 26 november 2021 | Munnar – Kumarakom (O-M-A)

Na het ontbijt ontdekken we naar de watervallen van Attukad en rijden nadien richting Kumarakom. Onderweg maken we verschillende fotostoppen bij bananen- en rubberplantages, bamboevelden en plaatselijke ambachten. In de namiddag bereiken we de Backwaters, een keten van brakke lagunes en meren die parallel lopen met de Arabische Zeekust van Kerala.

We nemen onze intrek in Hotel Coconut Lagoon 5* aan de Backwaters, ons paradijselijk verblijf voor 2 nachten. In de late namiddag, bij zonsondergang maken we een boottocht op de Backwaters. Een enige ervaring! Avondmaal en overnachting in Coconut Lagoon 5*.

Dag 13 | zaterdag 27 november 2021 | Kumarakom (O-M-A)

Na het ontbijt starten we onze natuurdag met een boottocht op de Backwaters en gaan wandelen in Bird Sanctuary waar we de typische vogels van de Backwaters spotten. Picknick-lunch op de boot. Wandeling door een dorpje aan een van de vele kanaaltjes van de Backwaters. Boottransfer naar het hotel. Vrije tijd om te genieten van het zwembad of van een deugddoende massage. Avondmaal en overnachting in Coconut Lagoon 5*.

Dag 14 | zondag 28 november 2021 | Kumarakom – Kochi (Cochin) (O-M-A)

Na het ontbijt verlaten we Coconut Lagoon. De bus brengt ons naar Kochi. Onderweg maken we enkele stops voor de lokale ambachten. Kochi is de tweede stad van Kerela. Van 1503 tot 1663 viel Kochi door de komst van Vasco Da Gama onder heerschappij van de Portugezen, daarna namen de Nederlanders en de Britten het bewind over. Bij het binnenrijden van Kochi bezoeken we de lokale wasserij, Vanniyar Sangham Dhoby Khana. Alles wordt hier nog manueel gewassen en alle wasgoed hangt aan honderden meters waslijnen te drogen in de zon.

Daarna brengt de bus ons naar de Chottanikkara Bhagavathy tempel, het is de belangrijkste tempel van Kerala. De Goddelijke Moeder Rajarajeswari (Adiparasakthi), wordt hier aanbeden in drie vormen Saraswathy in de ochtend, Lakshmi op de middag en Durga in de avond. De aangename sfeer in de tempel geeft geestelijke rust en harmonie. Vrije tijd in de naburige winkelstraatjes. In de late namiddag rijden we naar het hotel. Avondmaal en overnachting in hotel Casino 4*.

Dag 15 | maandag 29 november 2021 | Kochi (O-M-A)

Nog een lange dag om Kochi te verkennen. We beginnen aan de kust waar de Chinese vissers aan het werk zijn en hun verse vangst verkopen. We bezoeken het Nederlandse kerkhof, één van de oudste Europese begraafplaatsen in India. Vervolgens gaan we naar de Portugese Santa Cruz Basiliek, de meest indrukwekkende gotische kerk in Kerala. De door de Portugezen opgetrokken kathedraal werd door de Britten verwoest maar in 1887 weer opgebouwd en in 1984 door de paus verheven tot basiliek. We wandelen voorbij het huis van Vasco Da Gama, een Portugese ontdekkingsreiziger en de leider van de eerste expeditie van Portugal naar India.

Daarna brengt de bus ons naar het Jodenkwartier waar we de lunch gebruiken en de Paradesi Synagoge bezoeken. Deze synagoge dateert uit 1568 en is de oudste in de Commonwealth. Ze werd in 1662 vernietigd door de Portugezen en later door de Nederlanders weer opgebouwd. Ze is prachtig versierd met Chinese tegels en Belgische kroonluchters en bezit waardevolle gebedsrollen. Terug naar het hotel voor het avondmaal en vrije tijd tot vertrek naar de luchthaven.

Dag 16 | dinsdag 30 november 2021 | Kochi – Dubai – Brussel (O)

Rond middernacht gaan we naar de luchthaven en checken in voor de vlucht naar Brussel via Dubai. Kort na de middag komen we aan in Zaventem.

De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Emirates in economy klasse
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Lokale gids op de bestemming
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • 13 overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig
 • Maaltijden volgens programma (volpension)
 • Alle vermelde excursies en inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven & fooien
 • Visum India (kan bijgeboekt worden, richtprijs € 90)

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 40 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 5 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
Vermelde prijs is onder voorbehoud van eventuele vluchtsupplementen. Snel boeken is de boodschap. Reis gegarandeerd vanaf min. 13 personen (max 20 personen). Prijzen onder voorbehoud volgens beschikbaarheid. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: eventuele verhoging van luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland, de vrije uitstappen. Prijs is onderhevig aan mogelijke wisselkoersschommelingen. Indien bepaalde omstandigheden het niet toelaten (bv klimaat, wegenwerken, …) kan het reisprogramma worden aangepast.