15/08/2024 | 19 dagen
 

Peru

De inca's achterna

Prijs per persoon:

€ 7520 bij verblijf in een tweepersoonskamer
€ 8330 bij verblijf in een éénpersoonskamer

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen!
– € 100 per persoon

Prijs geldig tot 10/04/2024. Bij boeking na deze datum kunnen er prijsstijgingen van toepassing zijn.

Belangrijk! Deze reis is in samenwerking met Alleenreizenden 50 Plus waardoor er meerdere Alleenreizenden op deze reis ingeschreven (kunnen) zijn. Voor meer info bel ons gerust.

Peru, de Inca’s achterna

In het spoor van de Inca’s trekken we 17 dagen door Peru. We gaan terug in de tijd op zoek naar sporen en restanten van het machtige Inca-rijk; we maken kennis met de invloed van de Spaanse kolonisatie; we leggen contacten met plaatselijke bevolking en krijgen een idee van de huidige samenleving in Peru. We laten ons overweldigen door de spectaculaire natuur: besneeuwde Andes-toppen, uitgestrekte hoogvlaktes, zandvlaktes, zoutvlaktes, pampa’s, woestijnen en oases en het saffierblauwe Titicacameer.. De legendarische Machu Picchu – de mysterieuze Nasca lijnen – de regenboogkleuren van de Vinicunca en het hoogst gelegen bevaarbare Titicacameer zijn alvast te schrappen op uw bucketlist.

Peru ligt op een respectabele hoogte. Ons programma is aangepast aan 50-plussers. U hoeft geen goedgetrainde atleet te zijn. Maar enige fysieke conditie, een portie doorzettingsvermogen en een positieve vibe zijn vereist.

Verblijfshotels
3 nachten Lima: Sonesta El Olivar 4*
2 nachten Cusco: Xima Exclusive 4*
3 nachten Urubamba: La casona de Yucay Urubamba 3*
1 nacht Sicuani: Hotel Wilkamayo 3*
2 nachten Puno: Sonesta Posada del Inca 4*
1 nacht Juliaca: Sonesta el Olivar 4*
2 nachten Paracas: Double Tree Paracas Hilton 4*
2 nachten Huacachina: Hotel Casa Andina Nazca 3*
2 nachten Huacachina: Hotel Casa Andina Nazca 3*

Onze troeven

 • Ontdekken van de rijke Inca cultuur
 • De overweldigende natuur van de Andes
 • Kleurrijke volkeren en diepgewortelde tradities
 • Highlights als Machu Picchu – Vinicunca – de Nazcalijnen en Titicaca meer
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationale reispas (nog 6 maand geldig).

Inentingen
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Peru.

Munt
Peruviaanse sol (PEN).

Lokale tijd
Winter: 6 uur vroeger in Peru. Tijdens onze zomertijd: 7 uur vroeger in Peru.

Klimaat
Peru kent slechts twee seizoenen: het droge- en het regenseizoen.  De beste reistijd is het droge seizoen (mei – oktober). Het weer verschilt echter sterk per geografische regio. We verwachten temperaturen in de Andes rond 20°, in de Nazca woestijn 25° en rond het Titicacameer tot 32°.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug vanaf Zaventem met KLM
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele
 • Lokale gids
 • Alle transfers en taksen ter plaatse
 • Verblijf in hotel volgens programma
 • Maaltijden volgens programma
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Groepsreizen 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 12 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.

VLUCHTGEGEVENS

Vluchten met KLM:

15/08 Brussel 08u00 – Amsterdam 08u55
15/08 Amsterdam 09u55 – Lima 15u25

01/09 Lima 17u30 – Amsterdam 12u50
02/09 Amsterdam 13u45 – Brussel 14u35

Vluchturen onder voorbehoud.

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Donderdag 15 augustus 2024 | Brussel – Amsterdam – Lima (A)

In de vroege morgen vlucht vanuit Brussel met KLM via Amsterdam naar Lima, de hoofdstad van Peru. Aankomst in Lima dezelfde dag in de late namiddag, plaatselijke tijd. We hebben immers een tijdsverschil van 7u in ons voordeel.

Transfer naar het hotel Sonesta El Olivar 4*. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 2 | Vrijdag 16 augustus 2024 | Lima (O-M-A)

Na het ontbijt bezoeken we het historisch centrum van Lima, dat Unesco werelderfgoed is met de Kathedraal, een witte koloniale basiliek uit het begin 16° eeuw. ; Plaza de Armas, het centrale plein en kloppend hart van de stad; het museum in het voormalige treinstation en de San Francisco kerk met het museum en de catacomben.

Na de lunch bezoeken we Huaca Pucllana, een grote pyramide in adobe en klei uit de Lima Periode, 5°eeuw. Daarna trekken we naar “ Het park van de liefde” waar de sculptuur “De kus” staat en vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de baai van Lima in de Stille Oceaan. Van daaruit gaan we naar Barranco, het epicentrum van de culturele elite van Lima en de thuisbasis van kunstenaars; schrijvers en ontwerpers gedurende vele generaties. De wandeling omvat de ‘Brug der Zuchten’ en een geweldig uitkijkpunt op de Stille Oceaan. We maken tijd voor een tas heerlijke biologische koffie in het charmante Felicia & Domingo Café of op de patio van kunstgalerie Dedalo.

Avondmaal aan de kust.Overnachting in hotel Sonesta El Olivar 4*

Dag 3 | Zaterdag 17 augustus 2024 | Lima – Cuzco (O-A)

Na een rustige start bezoeken we het Museo Larco met schatten van Peru uit de tien millennia voor de komst van de Spaanse kolonisten. De expositieruimtes vormen een ware schatkamer met voorwerpen uit het leven van oude inheemse volkeren, zoals de Moche, Chimus, Nazca ’s en Inca’s.

Lunch voor eigen rekening in het museum café. Daarna rijden we naar de luchthaven voor een vlucht naar Cuzco. Cuzco was het centrum van het grote Inca-rijk en betekent ‘navel van de wereld’. Cuzco ligt op een hoogte van 3360m.

Transfer naar hotel Xima Exclusive Cusco 4* voor avondmaal en overnachting.

Dag 4 | Zondag 18 augustus 2024 | Cusco (O-A)

Vandaag verkennen we de historische stad Cuzco. We starten met een bezoek aan het Fort Sacsayhuaman, een archeologische site ten noorden van de stad Cuzco op een hoogte van 3500m. Saqsaywaman is Quechua en betekent “Doorvoede Valk”. In de tijd van de Inca’s bevond zich op het plateau boven de drie nog bestaande terrassen een groot complex met als middelpunt een vier of vijf verdiepingen hoge toren. De gebouwen boden plaats aan 5000 personen. Daarna trekken we naar de Plaza de Armas genieten we van de zondagse drukte en de wekelijkse processie op en rond het plein.

Vrije tijd en lunch voor eigen rekening in de vele gelegenheden rond de Plaza. Daarna staat de imposante gotische kathedraal op het programma, gebouwd met stenen van een Inca-fort en bekend om de prachtige architectuur. De kathedraal bezit een kunstpatrimonium dat drie eeuwen omspant. Vervolgens gaan we naar de Qorikancha ook klooster van Santo Domingo genaamd. De Qorikancha werd ten tijde van de Inca Inti Kancha of Tempel van de zon geheten. Het was de belangrijkste tempel binnen het Incarijk, gewijd aan de zonnegod Inti. Als laatste bezoeken we de kunstenaarswijk San Blas, met zijn typisch kerkje en smalle straatjes met boetiekjes, galerijen, souvenirwinkels en straathandelaren. We voorzien er vrije tijd om rond te slenteren.

Avondmaal in één van de vele restaurants in San Blas en transfer naar hotel Xima Exclusive Cusco 4* voor overnachting.

Dag 5 | Maandag 19 augustus 2024 | Cuzco – Pisac – Cuzco (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar Mirador Taray vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over Pisac. Hoog boven het dorpje Pisac op een hoogte van 2972m bevinden zich de ruines van een complete Inca-nederzetting. De bewoners deden aan terrasbouw. Boven in de bergwanden zijn nog de gaten van de mummiegraven te zien. Een stevige wandeling laat ons aan de lijve ondervinden hoe hard en moeilijk leven en werken in de Andes was en is. Na onze verkenning van de Inca site gebruiken we een picknick op deze formidabele plaats.

Daarna dalen we af naar het centrum van Pisac voor de lunch. Daarna bezoeken we het dorpje. Van oudsher was de markt op het kerkplein vooral het terrein van indiaanse handelaars die er hun gewassen en producten verkochten. Een belangrijk deel van de markt is tegenwoordig ingenomen door toeristische souvenirs. Daarnaast verhandelen vele indianen nog altijd hun landbouwproducten. In de late namiddag rijden we terug naar Cuzco. Tijd om op adem te komen in het hotel.

‘s Avonds dineren we samen in de stad. Overnachting in hotel hotel Xima Exclusive Cusco 4*.

Dag 6 | Dinsdag 20 augustus 2024 | Cuszco – Maras – Moray – Misminay – Urubamba (O-M-A)

Na het ontbijt vertrekken we naar de Heilige Vallei der Inca’s voor een zeer gevarieerde dag. Eerst rijden we naar de Salineras van Maras, waar de lokale bevolking in vrij moeilijke omstandigheden zout verzamelt van de terrassen. Al sinds Inca-tijd wordt er zout gewonnen. Er zijn honderden zoutpannen aangelegd waar zout bronwater uit de bergen wordt doorheen geleid dat door de warmte van de zon verdampt waardoor het zout blijft liggen. Daarna rijden we naar Moray. Een korte wandeling brengt ons bij de Inca-terrassen. Hier was een proefstation van de Inca om uit te zoeken welke gewassen konden geteeld worden op grote hoogte. Moray en Maras liggen op 3500m hoogte.

Vervolgens gaan we naar de Andes-gemeenschap van Misminay om kennis te maken met de lokale volkstradities. Via een smal pad komen we in het dorp dat op 3700m ligt met een spectaculair uitzicht op de Heilige Vallei en de bergen. De mensen leven er vooral van de landbouw die echter onvoldoende oplevert wat maakt dat gezinnen blijvend in armoede en onderontwikkeling leefden. In Misminay werd daarom een project opgezet om toerisme te integreren in hun armoedig bestaan. Ze ontvangen toeristen en demonstreren hun oude tradities en ambachten; ze werden gidsen op de Inca-trail, ze leerden adobe stenen maken zodat ze nu in meer solide huisjes leven; ze bereiden voor ons een traditionele lunch met natuurlijk gecultiveerde ingrediënten van hun velden. We rijden verder naar Urubamba.

We overnachten in het hart van de Heilige Vallei in het eco-hotel La Casona de Yucay in Urubamba 3* waar we ook het avondmaal gebruiken.

Dag 7 | Woensdag 21 augustus 2024 | Urubamba – Ollantaytambo  (O-M-A)

Llama’s spelen een voorname rol in het leven van de Peruanen. We bezoeken het

“Llama Pack Project” op een hoogte van 3240m waar we de lamafokkers ontmoeten en meer leren over de dieren, de families en hun tradities. Daarna gaan we op pad voor een ontspannen wandeling samen met de lama’s, over een onverharde weg door weidevelden, langs kleine boerengemeenschappen met lemen huizen en kleine binnenplaatsen.

Voor lunch genieten we van een Peruaanse ‘huatia’ – een traditioneel bereid aardappelgerecht waarbij de knollen in een aardeoven worden gebakken en geserveerd met een saus. Na de lunch rijden we naar Ollantaytambo op een hoogte van 2792m, een mysterieus tempel- en fortcomplex. In het Inca-rijk was Ollantaytambo het koninklijke landgoed van keizer Pachacuti die de regio veroverde en een ceremonieel centrum bouwde. Het geheel bestaat uit een aantal oplopende terrassen. Een wandeling van een uur langs het opgaand pad geeft ons toegang tot het hoogste gedeelte. Wie de klim niet zit zitten kan de sfeer opsnuiven op een marktje beneden.

We dineren in Ollantaytambo. Overnachting in La Casona de Yucay in Urubamba 3*

Dag 8 | Donderdag 22 augustus 2024 | Urubamba – Machu Picchu (O-M-A)

Vandaag staat het bezoek aan Machu Picchu op het programma. Daarom een heel vroeg ontbijt en transfer naar het treinstation van Ollantaytambo. We nemen de trein tot het station van Agua Calientes. Daar stappen we over op een eco-bus tot de site van de Machu Picchu. De naam Machu Picchu betekent Oude Berg in het Quechua. Deze Inca vestiging is door de Spanjaarden nooit ontdekt en daardoor ook niet vernietigd. Zo bleef veel van de Inca-beschaving intact. Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu werd begonnen rond 1440, onder leiding van Pachacuti. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond. Over de functie van de stad zijn wetenschappers het niet eens. Doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt aangenomen dat de stad geen doorsnee functie had. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hogere medewerkers. Volgens anderen zou de stad een fort zijn geweest ter verdediging van het Inca-rijk.

Na de Spaanse verovering was er voor de Inca’s geen noodzaak meer om er te blijven komen en werd de stad verlaten. Volgens een derde theorie zou Machu Picchu bedoeld zijn geweest voor het verzamelen van coca-bladeren, omdat het op een punt ligt van waaruit veel plantages bereikbaar waren. Dit is de minst waarschijnlijke theorie. In 1911 verrichtte de historicus Hiram Bingham een studie naar de Inca-paden. Tijdens deze studiereis ontdekte hij Machu Picchu. Brede bekendheid kreeg de stad in 1913 toen de National Geographic een compleet nummer wijdde aan Machu Picchu. In 1983 werd de stad UNESCO Werelderfgoed. Het is ook een van de zeven wereldwonderen. Begin deze eeuw trok Machu Picchu een record aantal bezoekers van 1,480 miljoen per jaar. Nu is het aantal bezoekers beperkt tot 2500 per dag.

We nemen ruim de tijd om het complex te bezoeken. We gebruiken de lunch in het restaurant van de site. In de vroege namiddag nemen we opnieuw de bus tot Agua Calientes. Het stadje is gelegen tussen steile bergen, de Machu Picchu (oude berg)en de Huayna Picchu (jonge berg) op een hoogte van 2438 m. De Inca’s bereikten de stad via een steil pad. De voettocht duurde meerdere dagen en de stad was derhalve moeilijk bereikbaar. Door het rotsdal loopt op 1750 m de sterk stromende Urubamba rivier. In het stadje voorzien we ook vrije tijd. Daarna nemen we terug de trein naar Ollantaytambo en daarna de bus naar het hotel.

Avondmaal en overnachting in hotel La Casona de Yucay 3*.

Dag 9 | Vrijdag 23 augustus 2024 | Urubamba – Vinicunca – Checacupe – Secuani (O-M-A)

Deze morgen doen we het iets rustiger en genieten we van het ontbijt. Vandaag verkennen we de historische stad Cuzco. De naam van de stad is afkomstig van het Quechua woord dat navel van de aarde betekent. We starten met een bezoek aan de lokale San Pedro markt. Daarna gaan we naar de Qorikancha, ook klooster van Santo Domingo genaamd. De Qorikancha werd ten tijde van de Inca de Inti Kancha of tempel van de zon geheten. Het was de belangrijkste tempel binnen het Incarijk, gewijd aan de zonnegod Inti.
Daarna staat de imposante gotische kathedraal op het programma, gebouwd met stenen van een Inca-fort en bekend om de prachtige architectuur. De kathedraal bezit een kunstpatrimonium dat drie eeuwen omspant. We genieten van de zondagse drukte en de wekelijkse processie op en rond Plaza de Armas. We lunchen in de stad.
Na de middag bezoeken we het Fort Sacsayhuaman, een archeologische locatie van 3094 hectare groot ten noorden van de stad Cuzco op een hoogte van 3500m. Het woord Saqsaywaman betekent in het Quechua “Doorvoede Valk”. In de tijd van de Inca’s bevond zich op het plateau boven de drie nog bestaande terrassen een groot complex met als middelpunt een vier of vijf verdiepingen hoge toren. De gebouwen boden plaats aan 5000 personen. In de late namiddag bezoeken we de kunstenaarswijk San Blas, met boetiekjes, straathandelaren en smalle straatjes. Daarna is er vrije tijd om rond te slenteren in de vele winkeltjes in San Blas en rond de Plaza de Armas, in de directe omgeving van het hotel. Avondmaal in het sfeervolle stadje. Overnachting in hotel Antigua Casona 3*.

Dag 10 | Zaterdag 24 augustus 2024 | Secuani – Raqchi – Pucara – Puno (O-A)

Na het ontbijt verlaten we de Heilige Vallei en rijden naar Puno aan het Titicacameer. Een heel ander stukje Peru. Onze eerste stop is de Inca-stad Raqchi. In de Incatijd was Raqchi dé centrale voorraadschuur en distributiecentrum van het imperium: in meer dan 200 grote ronde silo’s (collca’s) werden allerlei gewassen en proviand opgeslagen. De silo’s zijn bijzonder goed bewaard gebleven.

Lunch onderweg voor eigen rekening. Daarna zetten we onze reis verder naar de La Raya gletsjer op 4313m voor een korte fotostop. Daarna rijden we verder naar Pucara – de stad van de stieren. Eens een enorme Inca-site met de kenmerken van de bijzondere Pucara-stijl. We bezoeken er het kleine Litico-museum met vondsten in de archeologische zone van Pukara. De collectie bevat granieten steles en monolieten van zoömorfe en antropomorfe figuren uit de Pukara-cultuur.

In de late namiddag bereiken we Puno, een stad op 3.860m aan de oevers van het Titicacameer waar we inchecken in het Sonesta Posada del Inca 4* aan het Titicacameer voor avondmaal en overnachting.

Dag 11 | Zondag 25 augustus 2024 | Titicameer – Uros – Taquile (O-M-A)

Vandaag brengt een motorboot ons naar de Uros-eilanden, kunstmatige riet-eilanden die zich bevinden op het Titicacameer. Het volk van de Uros bouwde deze eilanden oorspronkelijk om de Inca’s te ontvluchten. Vandaag leven er nog ongeveer een honderdtal van hen op de eilanden. De eilandjes zijn gemaakt van het riet dat in het Titicacameer groeit. De dichte wortels die de plant ontwikkelt zorgen er voor dat de eilanden vastgroeien. Ze zijn verankerd met touwen die naar de bodem van het meer gaan. Het riet aan de onderkant van de eilandjes verrot nogal snel. Daarom wordt er regelmatig riet toegevoegd aan de bovenkant om te compenseren.

We bezoeken de eilanden en varen met een rieten boot op het meer. Daarna varen we met onze motorboot naar het eiland Taquile. Het hoogste punt van het eiland is 4050 m. De bewoners van het eiland spreken quechua. Taquile is een smal en lang eiland en functioneerde als gevangenis toen Peru nog een Spaanse kolonie was. In 1970 werd het eigendom van de bewoners. We krijgen uitleg rond de plaatselijke gebruiken en klederdracht. Taquile is vooral bekend om zijn handwerk. De textielkunst is opgenomen in de UNESCO-lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed. Breien wordt uitsluitend uitgevoerd door mannen. De vrouwen maken uitsluitend garen en weven. We gebruiken er een typische lunch. Daarna dalen we af naar het meer waar onze motorboot op ons wacht die ons terug naar het hotel brengt.

Avondmaal en overnachting in hotel Sonesta Posada del Inca 4*.

Dag 12 | Maandag 26 augustus 2024 | Puno – Sillustani – Juliaca – Lima (O-M-A)

In de voormiddag bezoeken we de pre-inca site in Sillustani gelegen op een hoogte van 4000m aan het meer van Umayo. De graven in deze nederzetting zijn gebouwd in torens, chullpas genaamd. Hierin werden de edelen van de Colla bevolking in hurkhouding begraven. De Colla’s moeten al voor de Inca’s hier geleefd hebben. Na het bezoek aan de site maken we een wandeling aan het Umayo meer, een pracht van een natuurgebied. Nadien rijden we naar Fundo Chincheros gebouwd in 1980 in adobe. Vlakbij het huis staat een koloniale kapel die vrij uniek is en mogelijk een van de enige overgebleven koloniale kapellen. De Fundo staat in het prachtig landschap van de Altiplano met een bijzonder cactusbos en rotsformaties van fossiele bomen. We maken een wandeling in het cactusbos waarvan sommige cactussen zo oud zijn dat ze al op bomen lijken. Ook een pre-Inca ceremonieel centrum ligt op onze weg.

Daarna genieten we van een typische Antiplano lunch in de gezellige tuin van de Fundo. Vervolgens rijden we naar de luchthaven van Juliaca voor een vlucht naar Lima. Avondmaal en overnachting in hotel Sonesta El Olivar 4*.

Dag 13 | Dinsdag 27 augustus 2024 | Lima – Villa Maria Del Triunfo – Paracas (O-M-A)

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Cementario Nueva Ezperanza in Villa Maria del del Triunfo. Het is de grootste begraafplaats in Peru en de tweede grootste ter wereld. Het kerkhof

werd in 1961 aangelegd met het doel gebruikt te worden door immigranten uit andere provincies. De site is een toeristische trekpleister geworden, die jaarlijks door twee miljoen mensen wordt bezocht. Van daaruit gaan we op weg naar Paracas. We lunchen in Haciënda San Jose in Chincha, een van de best bewaarde haciënda’s uit de kolonisatietijd. Vooral Afrikaanse slaven werden tewerkgesteld op de katoen- en suikerrietplantages. We bereiken Paracas in de vroege namiddag. Paracas is een havenstadje aan de baai van Paracas in de Stille Oceaan, niet ver van Pisco. Het is een schiereiland, het water is dus nooit ver weg. In Paracas laten we ons verwennen in hotel Double Tree Guests Suites Paracas by Hilton 4*.

Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 14 | Woensdag 28 augustus 2024 | Paracas – Ballestas eilanden – Huacachina – Nazca (O-A)

Na het ontbijt wacht ons een rondvaart langs de Ballestas-eilanden, ook wel de kleine Galapagos genoemd. Op de eilanden leven tal van vogelsoorten, zeeleeuwen en pinguïns. Daarnaast wordt op de Ballestas-eilanden nog steeds guano (vogelmest) gewonnen. Na de boottocht van 2 uur rijden we verder naar de oase Huacachina. We ruilen de Oceaan in voor een woestijnlandschap. Te midden van zandduinen bevindt zich een blauwe lagune omringd met palmbomen. Rond de oase van Huacachina is er vrije tijd en lunch voor eigen rekening.

Daarna rijden we door naar Nazca, een mysterieus stadje in het zuiden van Peru op een hoogte van 520m. Het is de hoofdstad van de Nazca-provincie in het Ica-district. Dit gebied werd jarenlang bewoond door de precolumbiaanse Nazca cultuur, die hier indrukwekkende meesterwerken naliet. De bekendste zijn de mysterieuze Nazca lijnen, de ondergrondse aquaducten en bijzondere begraafplaatsen met mummies. We nemen onze intrek in hotel Casa Andina, gelegen in een gezellige straat, dicht bij de Plaza.

We gebruiken het avondmaal in een restaurant in de onmiddellijke omgeving van het hotel. Overnachting in hotel Casa Andina Nazca 3*.

Dag 15 | Donderdag 29 augustus 2024 | Nazca – Chauchilla – Cantaloc (O-A)

In de voormiddag gaan we tegen het ons toegewezen vlieguur naar het kleine vliegveld van Nazca en vervullen er alle formaliteiten. Het is een enige en onvergetelijke ervaring om met een vlucht in een propellervliegtuigje over de Nazca-lijnen te vliegen. De lijnen van Nazca zijn geogliefen, tekeningen in het zand van de pampa van Nazca. De tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen en lijnenspellen zijn in het woestijnzand bewaard gebleven. De hoogvlakte is één van de droogste gebieden op aarde. Het is er bijna altijd windstil, zodat de lijnen duizenden jaren bewaard zijn gebleven. Daarna bezoek aan een pottenbakker die werkt volgens de oude Nazca-traditie. De vlucht over de lijnen is optioneel, maar een echte aanrader! Wie niet wenst deel te nemen zien we terug in het hotel om dan gezamenlijke naar het aquaduct van Cantaloc te rijden, een ingenieus eeuwenoud systeem van watervoorziening in dit uiterst droog gebied. We maken ook een stop bij enkele naaldtekeningen van de Nazcalijnen in het woestijnlandschap. We keren terug naar de stad om te lunchen, voor eigen rekening.

In de namiddag rijden naar Chauchilla. Dit gebied in de vallei van de Rio Las Trancas werd tijdens de Pre-Inca periode – 200 voor Christus tot 500 na Christus – als kerkhof gebruikt. Deze volkeren mummificeerde de lichamen en begroeven ze in foetushouding gewikkeld in mooie doeken en omringd door kostbaar aardewerk en sieraden. Door het droge klimaat konden de mummies en botten goed bewaard worden. In de loop van de eeuwen hebben grafschenders de graven opengebroken, de grafschatten eruit gehaald en de mummies en botten her en der over deze vlakte laten liggen.

We gebruiken we het avondmaal in een restaurant in de onmiddellijke omgeving van het hotel. Overnachting in hotel Casa Andina Nazca 3*.

Dag 16 | Vrijdag 30 augustus 2024 | Nazca – Ica – Paracas (O-A)

Bij het uitrijden van Nazca stoppen we bij de uitkijktoren van Maria Reiche en bekijken de Nazca-lijnen vanuit een ander perspectief. De naam van Maria Reiche is ontegensprekelijk verbonden met de Nazca-lijnen. Deze Duitse wiskundige vestigde zich rond 1930 in Peru en in 1946 begon ze op de vlakte met het onderzoeken, meten, in kaart brengen, reinigen en bestuderen van de tekeningen waarvan sommige wel 30 meter lang zijn. Ze liet een 15 meter hoog metalen platvorm bouwen om beter overzicht van de tekeningen te krijgen. Daar de veiligheid van deze bijna 100-jarige toren voor de dagelijks honderden bezoekers niet meer kon gegarandeerd worden, is er langs de andere kant van de weg een nieuw, stabiel en makkelijker toegankelijk platvorm gebouwd. Het is via dit platvorm dat we de lijnen kunnen waarnemen.

Onze volgende stop is het museum van Maria Reiche met een overzicht van haar werk en publicaties. In 1960 werd aan Reiche de orde van de Zon toegekend – de hoogste eer in Peru. Daarna rijden we naar Ica voor de lunch die voor eigen rekening is.

We komen aan in Paracas in hotel Double Tree Guests Suites Paracas by Hilton 4*. Vrije tijd voor een strandwandeling of om te genieten van het zwembad. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 17 | Zaterdag 31 augustus 2024 | Paracas – Lima (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar Paracas National Reserve, dat een kustreservaat is waar we een groot aantal vogels kunnen spotten. Het flamingo-uitkijkpunt kijkt uit over de baai van Paracas, het is een plaats waar de flamingo’s graag vertoeven omdat er geen golven zijn en gemakkelijker hun voedsel vinden. Daarna rijden we naar Playa de Pisco en verder naar Herbay Cañete  waar we een korte wandeling maken naar La Granjita de Marcos E Indi .

Vandaar gaat het verder naar Lima waar we inchecken in het ons ondertussen al goed bekende hotel Sonesta El Olivar 4* voor avondmaal en overnachting.

Dag 18 | Zondag 1 september 2024 | Lima – Amsterdam (O-M)

Na een rustig ontbijt gaan we naar de grootste artisanale markt van Lima, waar de meest uiteenlopende Peruaanse producten en souvenirs verkocht worden. Na de afscheidslunch rijden we naar de luchthaven van Lima voor een vlucht met KLM naar Schiphol.

Dag 19 | Maandag 2 september 2024 | Amsterdam – Brussel

Bij aankomst in Schiphol doorverbinding naar Zaventem waar we zullen aankomen rond 14u30.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug vanaf Zaventem met KLM
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele
 • Lokale gids
 • Alle transfers en taksen ter plaatse
 • Verblijf in hotel volgens programma
 • Maaltijden volgens programma
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Groepsreizen 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 12 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.