mei 2025 | 17 dagen
 

Oezbekistan 2025

Kleurrijk Oezbekistan

Deze reis is nog in opmaak, wij kunnen u al een voorlopig programma aanbieden. Prijzen en vluchturen volgen later. Geef ons gerust een seintje voor meer info!

Wenst u deze reis zeker niet te missen, dan raden wij u aan een optie te nemen.

Prijs wordt later bekend gemaakt van zodra boekbaar. Deze reis staat gepland in mei 2025.

Belangrijk! Deze reis is in samenwerking met Alleenreizenden 50 Plus waardoor er Alleenreizenden op deze reis ingeschreven (kunnen) zijn. Voor meer info bel ons gerust.

Rondreis Oezbekistan

Oezbekistan is het legendarische knooppunt op de zijderoute waar schitterende steden verrezen bij de oasen. Het is een land vol geschiedenis, gastvrije mensen en fabelachtige steden. Het is het land van verdwenen koninkrijken en culturen op het kruispunt van karavaanroutes. Van de 6e tot de 14e eeuw werden zijde, specerijen, luxegoederen, wetenschap en godsdienst overgedragen door handelaars. In de 14e eeuw bouwde Timoer Lenk Samarkand als hoofdstad van zijn rijk en toonde zich als één van de grootste opdrachtgevers van bouwwerken uit de geschiedenis van de mensheid.

De Sovjetperiode was een donkere bladzijde in de geschiedenis van Oezbekistan. Vele etnische groepen werden naar Oezbekistan gedeporteerd. Vandaag is de hoofdstad Tashkent een zeer levendige metropool met een smeltkroes van culturen.

Ontdek het zeer gevarieerd programma dat een tipje van de sluier oplicht van het voor ons minder gekende Oezbekistan.

Verblijfshotels
1 nacht Tashkent: Hotel City Palace Tashkent 4*
2 nachten Khiva: Hotel Orient Medersa 3*
3 nachten Bukhara: Hotel Omar Khayam 4*
1 nacht Yanghikazgan: yurtkamp
5 nachten Samarkand: Hotel DiliMah Premium Luxury 4*
2 nachten Tashkent: Hotel City Palace Tashkent 4*

Onze troeven
• Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele
• Prachtige architectuur en veelzijdige cultuur dankzij de zijderoute.
• Steden van blauwe mozaïeken die allen Unesco Werelderfgoed zijn.
• Afwisselend programma doorheen cultuursteden, woestijn en bergen.
• Kennismaking met een gastvrij en tolerant volk.

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationale reispas (nog 6 maand geldig).

Inentingen
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Oezbekistan.

Munt
De munteenheid in Oezbekistan is de Oezbeekse sum.

Lokale tijd
In Oezbekistan is het 3 uur later.

Klimaat
De beste reisperiode om Oezbekistan te bezoeken is van april t.e.m. oktober. Het land kent twee verschillende klimaten, het steppe- en woestijnklimaat.

 

VLUCHTGEGEVENS

Vluchten met Turkish Airlines

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Brussel – Istanbul

We vertrekken in de avond vanuit Brussel naar Tashkent via Istanbul met Turkish Airlines.

Dag 2 | Istanbul – Tashkent (O-M-A)

Aankomst in Tashkent in de vroege ochtend. Tashkent is de hoofdstad van Oezbekistan en ligt in het oosten van het land bij de grens met Kazachstan. Het is een kosmopolitische stad die vanwege zijn strategische geografische positie een internationale culturele en artistieke toplocatie vormt. Tashkent is ook een oasestad in het hart van een woestijngebied.

Na de kennismaking met de plaatselijke gids nemen we de transfer naar hotel City Palace Tashkent 4* en checken we in. Vrije tijd. Lunch in het centrum, gevolgd door een bezoek aan het moderne gedeelte van de stad Tashkent: het Onafhankelijkheidsplein, het plein van de nationale held Amir Timor, de residentie van prins Nicolay Konstantinovich Romanov, het monument ter ere van de slachtoffers van de grote aardbeving in 1966 en het museum van toegepaste kunsten.

Avondmaal en overnachting in hotel City Palace Tashkent 4*.

Dag 3 | Tashkent – Urgench – Khiva (O-M-A)

Ontbijt in het hotel. Bezoek aan het oud gedeelte van Tashkent. We beginnen met de Chorsu Bazaar. Onder het blauwgekleurde koepelgebouw en de aangrenzende ruimtes worden alle dagelijkse benodigdheden verkocht, het is de ideale plaats om kennis te maken met het dagelijkse leven in de stad. Na de lunch bezoeken we twee bekende Koranscholen: Medersa “Abdul Kassim” uit de 19e eeuw en Medersa “Barrak-Khan” uit de 16e eeuw. In de late namiddag transfer naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Urgench. Bij aankomst transfer naar Khiva dat sinds eind vorige eeuw opgenomen is in de lijst van Werelderfgoed.

Avondmaal en overnachting in hotel Orient Medersa 3*.

Dag 4 | Khiva (O-M-A)

Ontbijt in het hotel. Bezoek aan Khiva, één der kleurrijkste steden gelegen op de oude zijderoute. We bezoeken het Ichan Kala-complex, de residentie van de laatste Khan met het Ismail Khodja Mausoleum, de Mohammed Amin Khan Madrassah, de Kunya, het kasteel, de Kalta Minor Tower, de Tash Hovli Palace, de Pahlavan Mahmud Mausoleum en de Juma Mosque. Stuk voor stuk zijn het pareltjes van architectuur met het verhaal van een rijke geschiedenis. Lunch is voorzien tijdens het programma. Vrije tijd voorzien in Khiva.

Avondmaal in restaurant Zaynab in het stadje. Overnachting in hotel Orient Medersa 3*.

Dag 5 | Khiva – Bukhara (O-M-A)

Ontbijt in het hotel. Bustransfer naar Bukhara doorheen de Kizilkum woestijn in de sporen van de vroegere karavanen. We moeten een hele afstand overbruggen, maar voorzien voldoende stops bij tafereeltjes uit het dagelijkse leven die op onze weg komen. Een lunchbox is voorzien onderweg. We komen in Bukhara aan in de late namiddag en nemen onze intrek in hotel Omar Khayam 3*.

Een korte avondwandeling doorheen de sfeervolle stad brengt ons naar restaurant Old Buhara voor het diner. Overnachting in hotel Omar Khayam 3*.

Dag 6 | Bukhara (O-M-A)

Ontbijt in het hotel. Wandeling doorheen de oude stad naar de Citadel Ark (17e-20e eeuw), de Bolo-Khauz Moskee (18e eeuw), de Mausolea van Chashma-Ayoub (14e-16e eeuw) en van Ismail Samani (9e-10e eeuw). We bezoeken de plaatselijke bazaar, een kleurrijke wirwar van straten en winkels. Na de lunch vervolgen we onze tour met de Magokki Attor Moskee (12e-18e eeuw), Toki-Sarafon (gebouw waar vroeger geld werd gewisseld), Toki-Tilpak Furushon (gebouw waar vroeger hoofddeksels verhandeld werden), het Lyabi-Khaouz complex met de Medersa van Koukeldach en van Nadir-Divan-Beghi (beide 17e eeuw). In deze laatste worden we getrakteerd op een folklore show met muziek, dans, zang en presentatie van de traditionele klederdracht.

Avondmaal en overnachting in hotel Omar Khayam 3*.

Dag 7 | Bukhara (O-M-A)

Ontbijt in het hotel. We wandelen door de Chor-Minor poort (19e eeuw) en bezoeken de Kalyan site. Eeuwenlang leidden handelaren hun karavanen over de lange handelsroutes door de woestijn. De verlichte grote Kalian Minaret leidde hen, als vuurtoren van de woestijn, naar Bukhara. Van hieruit was de oproep tot het gebed over de gehele stad te horen en dit werd via een netwerk van tweehonderd minaretten doorgegeven. De Kalyan Minaret is één van de weinige monumenten die de monumentenvernietiging door Ghangis Khan overleefden. Daarna bustransfer naar het complex van Bakhautdin Naqshbandi “stichter van de grootste soefi-orde” dat iets buiten de stad ligt. Lunch. We keren terug naar Bukhara voor een workshop goud borduren. Vrije tijd in de stad. In de late namiddag bezoeken we een huis van vroeger rijke joodse kooplieden die naar Israël vertrokken. Een stukje Hebreeuwse cultuur midden de Islamwereld.

Avondmaal in de stad. Overnachting in hotel Omar Khayam 3*.

Dag 8 | Bukhara – Nurata – Yanghikazgan (O-M-A)

Na het ontbijt verlaten we Bukhara en trekken in het spoor van de nomaden doorheen de Kizilkum woestijn naar een yurtkamp. Onderweg houden we halt bij geoglief rotsen, katoenplantages, de oude wateropslagplaats van Sardoba en de Karavansaray Raboti Mailik. We houden halte in het stadje Nourata voor een bezoek aan de moskee met de heilige vissen en de ruïne van de oude citadel. Lunch in Nurata. We rijden verder de woestijn in naar het yurtkamp in Yanghikazgan. Daarna verplaatsen we ons door de woestijn, zoals de traditie het wil, per kameel (vrijblijvend) of te voet.

Na een opfrisbeurt maken we ons klaar voor het traditionele avondmaal binnen het yurtkamp. Afsluiten doen we met kampvuur. Overnachting onder een schitterende sterrenhemel in de yurts (nomadententen).

Dag 9 | Yanghikazgan – Samarkand (O-M-A)

Na ontbijt in het kamp vertrek richting woestijnmeer Aydar Koul. Tijd om te relaxen en te genieten van een barbecuelunch aan de oever van het meer. We verlaten de woestijn en rijden naar Samarkand met zijn vermaarde Reghistanplein.

Avondmaal in de omgeving van het plein. Transfer naar hotel DiliMah Premium Luxury 4* voor de overnachting.

Dag 10 | Samarkand – Urgut – Shakhrisabz –Samarkand (O-M-A)

In de voormiddag rijden we naar Urgut gelegen dichtbij de Tadzjiekse grens, hoog in de heuvels aan de voet van het Zerafshan gebergte. Het kleine stadje is beroemd om zijn enorme bazaar waar we de  tijd nemen om rond te snuisteren. De mensen hier hebben nog hun eigen traditionele cultuur. We wandelen door oude steegjes en bomen van meer dan 1000 jaar oud en maken een wandeling in down town naar de Chor Chinor toren en tuinen. Daarna rijden we verder naar Shakhrisabz, de geboorteplaats van Timur. Lunch in lokaal restaurant. Daarna ontdekken we het zomerpaleis van Timur: Ak Serai (wit paleis) en de Kok Gumbaz (blauwe koepel) Moskee met het Gumbezi Sayidan Mausoleum, ontworpen door Ulughbeg de kleinzoon van Timur. In de late namiddag keren we terug naar Samarkand.

Avondmaal in lokaal restaurant. Overnachting in hotel DiliMah Premium Luxury 4*.

Dag 11 | Samarkand (O-M-A)

We starten ons bezoek aan Samarkand met een bezoek aan het observatorium van Ulughbeg. Vervolgens ontdekken we nog het Afrossiab Museum, de Bibi-Khanum Moskee en de bazaar. Bezoek aan een ambachtelijke centrum waar ze zijde en papier vervaardigen. Lunch in de tuin van het centrum. In de namiddag is er enige vrije tijd voorzien.  Voor het avondmaal gaan we naar het atelier van Valentina Romanenko, een Oezbeekse ontwerpster met wereldfaam waar eigentijdse kleding, hoofddeksels en accessoires ontworpen worden. Ze presenteren de creaties in een wervelende show.

Avondmaal in de stad. Overnachting in hotel DiliMah Premium Luxury 4*.

Dag 12 | Samarkand (O-M-A)

In de ochtend staan het Mausoleum Gur Emir, de begraafplaats van Tumur Lenk en de necropolis Shah-I-Zinda op het programma. Shah-I-Zinda behoort tot de beroemdste begraafplaatsen in Centraal Azië met graven die dateren van de 9e tot 19e eeuw. Vanaf de 14e eeuw werd de adel van de Timoeriden hier begraven. Na de lunch gaan we naar Khoudjoum, een centrum voor weefkunst. Oezbeekse meisjes en vrouwen verwerken en kleuren schapenwol voor het weven van tapijten. Het centrum staat voor inspraak, participatie en fair trade.

Avondmaal in een lokaal restaurant. Overnachting in hotel DiliMah Premium Luxury 4*.

Dag 13 | Samarkand –Tersak – Samarkand (O-M-A)

Na het ontbijt trekken we de Zerefshan bergen in naar het dorpje Tersak bij Aman-Kutan. We maken een wandeling door het dorp en maken kennis met het leven van de plaatselijke gastvrije bevolking. We gebruiken een lunchbox. Na de lunch wandelen we naar de wijngaarden. In de late namiddag rijden we terug naar Samarkand.

Avondmaal nabij het Reghistanplein. Overnachting in hotel DiliMah Premium Luxury 4*.

Dag 14 | Samarkand – Tashkent (O-M-A)

Na het ontbijt vertrekken we met de hoge snelheidstrein naar Tashkent. We lunchen in de stad. In de namiddag brengen we een bezoek aan de metro van Tashkent. Zoals vele metro’s in de voormalige USSR, is ook deze een bezoek meer dan waard. Verder staat ook nog het museum van Tamerlan op het programma.

Avondmaal en overnachting in hotel City Palace Tashkent 4*.

Dag 15 | Tashkent (O-M-A)

Na het ontbijt bezoeken we het project Mashhura waar men jonge meisjes in diverse vakateliers voorbereidt op hun huwelijk. Lunch in de stad. De namiddag is vrij voor shopping of voor een bijkomend bezoek aan een van de vele musea.

Overnachting in hotel City Palace Tashkent 4*.

Dag 16 | Tashkent – Instanbul – Brussel (O)

In de vroege morgen vliegen we via Istanbul naar Brussel waar we aankomen in de late namiddag.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten heen en terug
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in de vermelde hotels
 • Maaltijden volgens programma (volpension)
 • Alle vermelde excursies en toegangsgelden
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Groepsreizen 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 15 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.

Interesse

 • Persoonlijke gegevens

 • Belangrijk! Staat uw naam genoteerd zoals vermeld op uw identiteitskaart?
 • Bekijk hier onze verkoopsvoorwaarden