30/04/2025 | 18 dagen
 

Indonesië

Combinatiereis van Java, Sulawesi & Bali

Prijs per persoon:

€ 4680 bij verblijf in een tweepersoonskamer
€ 5475 bij verblijf in een éénpersoonskamer

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen!
– € 100 per persoon

Prijs geldig tot 20/11/2024. Bij boeking na deze datum kunnen er prijsstijgingen van toepassing zijn.

Belangrijk! Deze reis is in samenwerking met Alleenreizenden 50 Plus waardoor er meerdere alleenreizenden op deze reis ingeschreven (kunnen) zijn. Voor meer info bel ons gerust.

Indonesië

Indonesië bezoeken is en blijft een ongelooflijke ervaring voor de westerling. Het is een opeenvolging van schitterende landschappen, indrukwekkende vulkaangebieden, bloemenweelde, de gewijde kunst van het dansen en wereldberoemde tempels. We ontdekken enkele van de eilanden van de gordel van smaragd: Java met de grootste Boeddhistische tempel ter wereld en Borobodur; Sulawesi met het animistisch universum van Torajaland en ten slotte één van de mooiste bestemmingen op aarde, Bali.

Verblijfshotels
1 nacht Jakarta: Mercure Jakarta Batavia 4*
2 nachten Yogyakarta: Melia Purosani Hotel 5*
2 nachten Malang: Tugu Hotel Malang 5*
1 nacht Makassar: Hyatt Palace Makassar 4*
3 nachten Toraja: Toraja Misiliana Hotel 3*
2 nachten Sanur: Prama Sanur Beach 4*
1 nacht Candidasa: Ramayana Candidasa 4*
3 nachten Ubud: Plataran Ubud Hotel 5*

Onze troeven
• Nederlandstalige begeleiding vanaf het vertrek
• 3 eilanden: Java, Sulawesi & Bali
• Torajaland
• Ramayana dansvoorstelling
• Unieke fietstocht in Jatiluwih
• Culinair genot

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationale reispas (nog 6 maand geldig).

Inentingen
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Indonesië.

Munt
Indonesische roepia.

Lokale tijd
In Indonesië is het 6 uur later dan bij ons.

Klimaat
Indonesië heeft een tropisch klimaat. Doorheen het jaar heeft men het droge seizoen (april-oktober) en het natte seizoen (november-maart). Overigens is het, met een gemiddelde temperatuur van 31 graden, wel warm in dit jaargetijde.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten
 • 3 binnenlandse vluchten
 • Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem & lokale gids
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in de vermelde hotels
 • Maaltijden volgens programma (volpension)
 • Alle vermelde excursies en toegangsgelden
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Groepsreizen 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 10 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.

VLUCHTEN

Brussel – Jakarta
Denpasar – Brussel

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Woensdag 30 april 2025 | Brussel – Dubai – Jakarta

Vertrek vanuit Zaventem voor onze vlucht met overstap naar Jakarta.

Dag 2 | Donderdag 1 mei 2025 | Jakarta (Java) (A)

Aankomst op Jakarta Soekarno Hatta Airport en transfer rechtstreeks naar ons hotel.

Avondmaal en overnachting in Mercure Jakarta Batavia 4*.

Dag 3 | Vrijdag 2 mei 2025 | Jakarta – Yogyakarta – Borobudur (O-M-A)

Na het ontbijt en de check-out gaan we de stad Jakarta bezichtigen met onze lokale gids. Als eerste bezoeken we de oude stad Batavia met het originele Nederlandse stadhuis. Een paar oude gebouwen in Batavia zijn nog steeds in gebruik, terwijl andere gerestaureerd zijn tot musea. Daarna bezoeken we de oude haven “Sunda Kelapa” waar we nog steeds de kleurrijke en traditionele boten zien die tot op heden nog steeds worden gebruikt. Vervolgens transfer naar Soekarno Hatta Airport voor de binnenlandse vlucht naar Yogyakarta.

Rond de middag komen we aan op de luchthaven van Yogyakarta. Onze lokale gids brengt ons naar een lokaal restaurant voor de lunch. Verder naar de Borobudur Tempel, de enorme stenen stoepa van de Borobudur is één van de grootste van alle oude architectonische monumenten. Hoewel het een boeddhistische creatie is, bevat het Perzische, Babylonische en Griekse invloeden. De stenen reliëfpanelen vormen een virtuele geschiedenis van de Mahayana boeddhistische leer en verschaffen geleerden gedetailleerde informatie over het leven in het 8e en 9e eeuwse Java. De tempel werd pas in 1815 herontdekt en helemaal gerestaureerd.

Avondmaal en overnachting in Melia Purosani Hotel 5*.

Dag 4 | Zaterdag 3 mei 2025 | Yogyakarta (O-M-A)

Ontbijt. Vandaag maken we een stadstour doorheen Yogyakarta. We vertrekken ’s ochtends per “locak riksja” en ervaren hoe de Indonesiërs hun dagelijks leven doorbrengen. We bezoeken vervolgens het Paleis van de Sultan (Kraton), een groots complex dat zorgvuldig is gepland om de Javaanse kosmos te weerspiegelen. Hierna gaan we verder met de ontdekking van het Waterkasteel (Taman Sari), een pretpark van paleizen, zwembaden en waterwegen, gebouwd tussen 1758 en 1765, dat fungeerde als speelplaats voor de sultan en zijn gevolg. Taman Sari had meerdere functies, zoals een rustplaats, een werkplaats, een meditatieruimte, een verdedigingsgebied en een schuilplaats. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoeken we een bedrijf dat Batik maakt en vervolgens Prambanan Tempel, één van de grootste hindoetempels in Indonesië. Deze tempel werd gebouwd in de 9e eeuw na Christus ter ere van de hindoegod Shiva. Transfer terug naar het hotel en vrije tijd.

Avondmaal in Purawisata met een Ramayana dansvoorstelling. We bekijken de prachtige Ramayana dans die representatief is voor een mythologisch verhaal van het Hindoe-epos “Ramayana.” We laten ons betoveren door de mystieke dans en voorstelling, de sierlijke kostuums en de unieke muziekinstrumenten.

Overnachting in Melia Purosani Hotel 5*.

Dag 5 | Zondag 4 mei 2025 | Yogyakarta – Malang (O-M-A)

Vroeg ontbijt. We reizen door naar Oost-Java. De eerste stop is Pasar Gede, een echte traditionele markt in Surakarta. Op deze markt worden veel traditionele en authentieke etenswaren verkocht. Hierna rijden we verder via de tolweg van Solo naar Malang. Lunch onderweg. Aankomst in Malang en vrije tijd.

Avondmaal en overnachting in Tugu Hotel Malang 5*.

Dag 6 | Maandag 5 mei 2025 | Malang (O-M-A)

Ontbijt. Vrije tijd in het hotel of ga mee op facultatieve excursie (richtprijs volgt). We vertrekken vroeg in de ochtend naar Tosari, een rit van ongeveer 4-5 uur. We genieten van een zonsopgang tour van Mt Bromo, dan transfer per jeep voor het laatste uur van de rit. Rond 04u00 komen we aan bij de Pananjakan uitkijkplaats met een prachtig uitzicht op de Bromo vulkaan en omgeving. We zien de zon opkomen vanachter de vulkaan. Per jeep gaan we verder naar beneden naar de vulkaan Kaldera, die in de vroege ochtend vaak nog bedekt is met mist. De mist vormt samen met de grijze, met as bedekte grond een bijzondere atmosfeer, die vaak wordt vergeleken met het oppervlak van de maan. We keren terug naar ons hotel tegen lunchtijd.

In de namiddag maken we een mooie stadswandeling door het oude centrum van Malang. We bekijken de rijke Nederlandse geschiedenis aan de hand van oude gebouwen en art-decoarchitectuur. De wandeling begint bij het authentiek Nederlandse restaurant ‘Toko Oen’, een begrip in Malang. Tot slot bezoeken we de kleurrijke wijk Jodipan voordat we terugkeren naar het hotel.

Avondmaal en overnachting in Tugu Hotel Malang 5*.

Dag 7 | Dinsdag 6 mei 2025 | Malang – Surabaya – Makassar (Sulawesi) (O-M-A)

Ontbijt in het hotel. Transfer naar Surabaya Airport voor de vlucht naar Sulawesi. Bij aankomst op de luchthaven van Ujung Pandang gaan we naar een lokaal restaurant voor onze lunch. Daarna vertrekken we naar het natuurgebied van Rammang-Rammang in Maros Pangkep voor een rit van ongeveer 75 minuten. We zien de enorme Karts of kalkstenen kliffen en peddelen met de kano of gemotoriseerde boot door de rivier omringd door Nypa Fruticans en voelen de koele bries van het platteland. Wandelend brengen we ook bezoek aan een klein traditioneel Bugis dorp en ervaren het lokale leven.

Avondmaal en overnachting in Hyatt Palace Makassar 4*.

Dag 8 | Woensdag 7 mei 2025 | Makassar – Rantepao (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we terug door het platteland naar Toraja Highland. De acht uur durende rit voert ons langs prachtige bergpassen en door Bugis-dorpen met typische huizen op palen. De lunch wordt geserveerd in een lokaal restaurant en in de namiddag stoppen we voor koffie bij Bambapuang, waar we een spectaculair panoramisch uitzicht hebben. Laat in de middag komen we aan in Toraja en haar afgelegen eilanddorp in het bergachtige centrum van Sulawesi.

Avondmaal en overnachting in Toraja Misiliana Hotel 3*.

In deze regio verblijven we in één van de beste hotels, waardoor onze keuze valt op een 3-sterrenaccommodatie.

Dag 9 | Donderdag 8 mei 2025 | Toraja (O-M-A)

Na het ontbijt in het hotel worden we opgehaald bij de lobby van het hotel voor een excursie om de geest van het land en de cultuur van de Toraja hooglanden te ontdekken. We rijden naar Lemo om een klif met voorouderlijke sculpturen en hangende graven te bekijken. We gaan verder naar Londa voor zijn oude ceremoniële begraafplaats en gaan ook verder naar Kete Kesu dorp om traditionele Torajan huizen en lokale houtsnijwerkplaatsen te bewonderen. Lunch is voorzien in een lokaal restaurant. Na de lunch reizen we verder naar Buntu Burake Hill. Het is de thuisbasis van een gigantisch Jezus Christus standbeeld. Dit enorme standbeeld staat op een heuvel omringd door prachtige natuur. Transfer terug naar het hotel in de namiddag.

Avondmaal en overnachting in Toraja Misiliana Hotel 3*.

Dag 10 | Vrijdag 9 mei 2025 | Tana Toraja (O-M-A)

Ontbijt in het hotel en transfer naar Pasar Bolu. Bolu Market is de plek waar het meeste geld in Toraja omgaat. Eens in de zes dagen brengen kleine herders met hun truck buffels die miljarden Rupiah waard zijn. We rijden vervolgens naar Batutumonga waar we kunnen genieten van een prachtig uitzicht over Rantepao en de omliggende valleien. Verder naar Palawa Village op een kleine heuvel om de traditionele huizen te bewonderen en het plaatselijke dagelijkse leven te observeren. De lunch wordt geserveerd in een lokaal restaurant in Rantepao. Na de lunch gaan we naar een weefcentrum in Sa’dan en Tampangallo, een spectaculaire begraafplaats in een natuurlijke grot.

Avondmaal en overnachting in Toraja Misiliana Hotel 3*.

Dag 11 | Zaterdag 10 mei 2025 | Toraja – Makassar – Denpasar (Bali) (O-M-A)

Na het ontbijt checken we uit bij het hotel. Onze gids haalt ons op bij de lobby om terug te rijden naar Makassar. De lunch wordt geserveerd in een lokaal restaurant in Pare Pare. Hierna rijden we verder naar Sultan Hasanuddin International Airport voor onze verdere vlucht naar de luchthaven van Denpasar. Aankomst ’s avonds in Denpasar en avondmaal in een lokaal restaurant.

Overnachting in Prama Sanur Beach 4*.

Dag 12 | Zondag 11 mei 2025 | Sanur – Candidasa (O-M-A)

Ontbijt in het hotel en transfer naar Goa Lawah “Bat Cave”. Dit is een natuurgrot waar duizenden vleermuizen wonen, gelegen aan de noordkant van het centrum van Goa Lawah. We rijden verder naar Kusamba Village en bekijken de traditionele zoutwinning door de lokale bevolking. Vervolgens rijden we naar Kertagosa, het koninklijke paleis in klungkung. Lunch in een lokaal restaurant met panoramisch uitzicht op het rijstterras en de vulkaan Agung. Daarna reizen we verder naar de Besakih tempel, de moedertempel en de grootste tempel op Bali om te eindigen in ons hotel in het oosten van Bali.

Avondmaal en overnachting in Ramayana Candidasa 4*.

Dag 13 | Maandag 12 mei 2025 | Candidasa – Ubud (O-M-A)

Vroeg ontbijt in het hotel voor onze rit naar Mas. Hier bezoeken we een houtwinkel en reizen verder naar Tegalalang dorp, om het rijstterras te zien. Lunch in lokaal restaurant, na de lunch bezoek aan de ‘Tirta Empul Tempel’ of ‘Tampak Siring Tempel ‘. Dit is een heilige bronwater tempel gelegen in Tampak Siring Village.

Verder naar Gunung kawi, een hindoeïstisch tempelcomplex uit het stenen tijdperk. We reizen verder naar Ubud en checken in in het hotel.

Avondmaal en overnachting in Plataran Ubud Hotel 5*.

Dag 14 | Dinsdag 13 mei 2025 | Ubud – Jatiluwih – Bedugul – Ubud (O-M-A)

Ontbijt. De tocht vandaag begint bij de Batukaru tempel (geen tempelbezoek) en voert ons langs prachtige landschappen naar Jatiluwih waar we door het prachtige centrum fietsen, onder begeleiding van een ervaren lokale fietsgids die graag zijn/haar kennis over dit UNESCO Werelderfgoed deelt. De weg van Batukaru naar Jatiluwih heeft een aantal prachtige landschappen, maar is heel anders dan het centrale gebied van Jatiluwih. We passeren de dichte jungle, gigantische bamboebossen, lokale dorpjes, rijstterrassen, plantages en uitgestrekte valleien. Voor wie niet wenst te fietsen voorzien we een alternatief.

Na onze fietstocht wordt een smakelijke authentieke Indonesische maaltijd geserveerd in een lokaal restaurant, gelegen in het centrum van Jatiluwih en omgeven door rijstvelden. Alle ingrediënten zijn lokaal en biologisch geteeld. Nadat we hebben genoten van onze maaltijd en een beetje hebben ontspannen in deze prachtige omgeving, gaan we verder naar Pura Ulun Danu Bratan. Het ligt aan het meer van Beratan met een prachtig uitzicht op het meer en heuvels eromheen. Vervolgens transfer terug naar Ubud en avondmaal in een lokaal restaurant.

Overnachting in Plataran Ubud Hotel 5*.

Dag 15 | Woensdag 14 mei 2025 | Ubud (O-M-A)

Vroeg ontbijt in het hotel. We bezoeken de dichtstbijzijnde traditionele markt in Ubud voor groente, vlees, kruiden, enz… De lokale gids of chef-kok zal ons uitleg geven over de eetwaren en de manier van verkopen op de markt. Na het marktbezoek maken we de gerechten klaar in een cooking workshop. Nadien is er tijd voor thee of koffie met Balinese cake.

We vervolgen onze wandeling naar de Campuhan bergkam. Wandelen naar Campuhan ridge is zeker een must do in Ubud. Het is een prachtige wandeling die bestaat uit rijstvelden met veel groen en heuvels. Na de wandelingen keren we terug naar ons hotel. Het avondmaal wordt geregeld in een lokaal restaurant.

Overnachting in Plataran Ubud Hotel 5*.

Dag 16 | Donderdag 15 mei 2025 | Ubud – Sanur (O-M-A)

Ontbijt in het hotel. Transfer naar een live optreden van Barong Dance. Daarna richting de Taman Ayun Mengwi tempel. Het is gelegen op het land dat is omgeven door de grote visvijver en ziet eruit alsof het drijft op het water. Het heeft een prachtig tempelgebouw met meerdere verdiepingen en Balinese architectuur. De grote, mooie landschapstuin op de binnenplaats verwelkomt alle bezoekers.We bezoeken ook de Tanah Lot tempel. De Tanah Lot tempel is gebouwd op een rots van 3 hectare groot en is te voet in een paar minuten te bereiken. Lunch in een lokaal restaurant. Daarna rijden we naar het hotel.

Avondmaal en overnachting in Prama Sanur Beach 4*.

Dag 17 | Vrijdag 16 mei 2025 | Denpasar – Dubai (O-M)

Vandaag is de laatste dag om van het paradijselijke eiland te genieten. We kunnen relaxen in of rond het hotel tot we onze transfer hebben voor onze terugvlucht. Ontbijt en lunch worden nog in het hotel verzorgd.

Dag 18 | Zaterdag 17 mei 2025 | Dubai – Brussel

Terugkomst in België. Welkom thuis!

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten
 • 3 binnenlandse vluchten
 • Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem & lokale gids
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in de vermelde hotels
 • Maaltijden volgens programma (volpension)
 • Alle vermelde excursies en toegangsgelden
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Groepsreizen 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 10 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.