19/11/2024 | 18 dagen
 

Ethiopië

De bakermat van de Mensheid

Prijs per persoon:

€ 5380 bij verblijf in een tweepersoonskamer
€ 5895 bij verblijf in een éénpersoonskamer

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen!
– € 100 per persoon

Prijs geldig tot 30/08/2024. Bij boeking na deze datum kunnen er prijsstijgingen van toepassing zijn.

Belangrijk! Deze reis is in samenwerking met Alleenreizenden 50 Plus waardoor er meerdere Alleenreizenden op deze reis ingeschreven (kunnen) zijn. Voor meer info bel ons gerust.

Ongekend Ethiopië

Ethiopië, één van de boeiendste bestemmingen van het Afrikaanse continent.

In het noorden laten we ons betoveren door de eeuwenoude obelisken, kastelen, kloosters en rotskerken. In de zuidelijke savannes leven etnische stammen zoals de Mursi. De natuur en de vegetatie zijn al even veelzijdig als de mensen: ruige gebergtes, vruchtbare hoogvlakten, woestijnen, de meren van de Rift Vallei en grote rivieren zoals de Blauwe Nijl en de Omo. In Ethiopië werden de oudste menselijke resten ter wereld opgegraven waaronder die van Lucy.

De UNESCO heeft in het hele land zowel natuur– als cultuurgebieden opgenomen in de Werelderfgoedlijst. We maken het allemaal mee tijdens deze exclusieve Nederlandstalige groepsreis naar Ethiopië. De reis wordt begeleid door Luc Deckers, een echte Ethiopië kenner!

Deze Ethiopië reis is geschikt voor alle leeftijden, maar u dient wel over een goede conditie te beschikken. Ethiopië heeft minder goede wegen waardoor het programma kan aangepast worden bij onvoorziene weersomstandigheden. We verblijven af en toe in iets meer afgelegen dorpjes/stadjes waar het comfort in de hotels eerder eenvoudig is dan in andere landen.

Verblijfshotels
1 nacht in het Jupiter Hotel Addis Ababa
2 nachten in het Kuriftu Resort Bahirdar
2 nachten in het Gondor Hills hotel
2 nachten in het Sabean Hotel Axum
2 nachten in het Harbe hotel Lalibela
1 nacht in de Sabana lodge Langano
1 nacht in de Haile Resort Arbaminch
3 nachten in de Buska Lodge Turmi
1 nacht in de Eco Omo Lodge Jinka

Onze troeven
• Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem
• Kennismaking met verschillende lokale stammen
• Bezoek aan diverse UNESCO hoogtepunten
• Inclusief 4 binnenlandse vluchten

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationale reispas (min. 6 maanden geldig) + visum.
Het visum kan geregeld worden door Groepsreizen 50+.

Munt
De lokale munteenheid is de Birr. Kredietkaarten worden niet overal aanvaard. Geld afhalen is mogelijk in de meeste steden, maar de geldautomaten werken niet altijd. U neemt best voldoende cash geld mee.

Opgelet: lokaal vals geld in omloop. Geld wisselen bij de Commercial Bank of Ethiopia (enige staatsbank van het land) biedt meer zekerheid.

Lokale tijd
In Ethiopië is het in onze winter twee uur later en in onze zomer een uur later dan in België.

Klimaat
Er heerst een gematigd tropisch klimaat in het centrale bergland. Het is één van de klimatologisch gezondste regio’s ter wereld. In de lager gelegen regio’s van Ogaden en de Danikil depressie is het veel droger en warmer. U kunt gedurende het hele jaar naar Ethiopië reizen, maar de beste periode is buiten het regenseizoen.

 

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Ethiopian Airlines (incl. maaltijden aan boord)
 • 4 binnenlandse vluchten
 • Nederlandstalige begeleiding en lokale gids/chauffeur
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • 15 overnachtingen in de vermelde accommodaties
 • Maaltijden volgens programma (vol pension)
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis- en annulatieverzekering (klik hier voor meer info)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Visum Ethiopië (richtprijs €100)

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Groepsreizen 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 10 PERSONEN (MAX. 18 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.

VLUCHTGEGEVENS

Vluchten met Ethiopian Airlines

19/11 Brussel 19u45 – Addis Ababa 06u50 (+1 dag)
06/12 Addis Ababa 01u00 – Brussel 06u15

Vluchturen onder voorbehoud

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Dinsdag 19 november 2024 | Brussel – Addis Ababa

Vertrek vanuit Zaventem naar Addis Ababa met een rechtstreekse nachtvlucht.

Dag 2 | Woensdag 20 november 2024 | Addis Ababa (M-A)

Welkom in Ethiopië! Bij aankomst op de internationale luchthaven Bole in Addis Ababa word je verwelkomd en geholpen door de lokale gids en de chauffeur voor de transfer naar het hotel. Er volgt een korte rit naar ons hotel waar we de bagage in bewaring geven.

Vervolgens maken we een stadsrondleiding door Addis Ababa. Deze stad werd opgericht in 1886 door Menelik II en ligt op 2.500 meter boven het zeeniveau. Het is de hoogste hoofdstad ter wereld, na La Paz en Quito in Zuid-Amerika. De stad heeft het hele jaar door een uitstekend klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 25C. Met een multi-etnische bevolking van meer dan 5 miljoen is Addis Ababa een aangename stad met brede lanen van jacaranda’s en interessante musea.

We bezoeken het Nationaal Museum, bekend om zijn mensachtige fossielen, waar o.a. een kopie van Lucy wordt tentoongesteld, het Etnografisch Museum en de Afrikaanse Unie. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Makush Art Gallery waar we verschillende Ethiopische wijnen kunnen proeven.

Avondmaal en overnachting in het Jupiter Hotel-Addis Ababa.

Dag 3 | Donderdag 21 november 2024 | Addis Ababa – Bahirdar (O-M-A)

Na het vroege ontbijt nemen we een korte vlucht naar Bahirdar. We rijden onmiddellijk naar het prachtige resort aan het meer. Na het inchecken maken we een boottocht over het Tanameer om de eeuwenoude 14de eeuwse eilandkloosters van het Zege-schierleiland te bezoeken. De 37 eilanden van het Tanameer herbergen twintig kloosters. Deze kloosters staan bekend om hun typisch Ethiopische religieuze schilderijen, verlichte manuscripten en andere oude kerkelijke schatten.

In de late namiddag maken we een boottocht op het Tanameer in de richting van de uitmonding van de Blauwe Nijl. We kunnen ontspannen en genieten van een mooie zonsondergang met hapjes, wijn en koude drankjes. Het is ook een geweldige kans om vogels en nijlpaarden te spotten.

Avondmaal en overnachting in het Kuriftu Resort-Bahirdar.

Dag 4 | Vrijdag 22 november 2024 | Blauwe Nijl Watervallen – Bahirdar (O-M-A)

In de ochtend rijden we naar de majestueuze Blauwe Nijl-watervallen. Onderweg zien we de lokale bevolking in de kleine dorpjes. In de middag bezoeken we de markt van Bahirdar, een openluchtmarkt waar je praktisch alles kunt zien en kopen, van kruiden en alledaagse artikelen tot sieraden en vee.

De rest van de dag kun je genieten van de verschillende faciliteiten in het prachtige resort. Sommigen willen misschien een ontspannende (voet) massage (betalend) of genieten aan het zwembad met een ondergaande zon aan de oever van het meer.

Avondmaal en overnachting in het Kuriftu Resort-Bahirdar.

Dag 5 | Zaterdag 23 november 2024 | Bahirdar – Gondar (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we door het prachtige platteland naar Gondar waar we rond lunchtijd aankomen. Onderweg maken we enkele stops bij verschillende markten en dorpen. Na het inchecken in het Gonder Hills Hotel en het middagmaal in het 4 Sisters Restaurant beginnen we met de stadsrondleiding. Gondar, gesticht door keizer Fasiledas rond 1635, is beroemd om zijn “Fassil Gebbi” het keizerlijke domein met een zestal kastelen gebouwd vanaf de 17e eeuw door verschillende koningen van de Gondardynastie. Het bad van koning Fasilidas dient nog steeds als doopvont tijdens het Ethiopische Epifaniefeest. We bezoeken ook de beroemde Debre Birhan Selassie kerk, versierd met briljante schilderijen op de muren en het plafond. Ten slotte bezoeken we nog de markt.

Avondmaal en overnachting in Gonder Hills Hotel.

Dag 6 | Zondag 24 november 2024 | Gondar – Simiengebergte Nationaal Park (O-M-A)

Na een vroeg ontbijt rijden we naar het Simiengebergte Nationaal Park. Onderweg maken we een stop bij de Felasha, het dorp van de Ethiopische Joden. Op de top van het massief wacht je een spectaculair uitzicht. Het glooiende grasplateau komt abrupt tot stilstand en steile kliffen storten zich bijna verticaal 1000 meter naar beneden naar de vlaktes eronder. Het massief zelf is door 30 miljoen jaar van opheffing en erosie gevormd tot een sprookjesachtig landschap van grillige richels, pieken en vreemd gevormde kegelvormige bergen, zodat je, uitkijkend over de adembenemende afgrond, het gevoel hebt dat je aan de rand van de wereld staat. We maken een ontspannende wandeling in de omgeving met veel kans om de endemische Gelada Bavianen te zien.

Avondmaal en overnachting in het Gondor Hills Resort.

Dag 7 | Maandag 25 november 2024 | Simiengebergte Nationaal Park – Axum (O-A)

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Gonder voor de vlucht naar Axum. Bij aankomst middagmaal. De rest van de dag vrije tijd in de oude stad om het lokale leven in Axum te verkennen of u kunt een wandeling maken met de tourleader naar de steengroeven.

Avondmaal en overnachting in het Sabean Hotel-Axum.

Dag 8 | Dinsdag 26 november 2024 | Axum – Yeha – Axum (O-M-A)

Na het ontbijt beginnen we met een bezoek aan de oude stad Axum, de bakermat van de Ethiopische beschaving. Tegen de eerste eeuw was Axum een belangrijk handelscentrum voor exotische goederen uit Egypte, Rome, Nubië, Griekenland, Syrië en India. Volgens de traditie werd de Heilige Ark van het Verbond hierheen gebracht vóór de eerste vernietiging van de tempel, en Axum wordt beschouwd als het tweede Jeruzalem.
Ons bezoek aan Axum omvat het Stele-plein, de graven van Kaleb en Gebre Meskel, de 4de eeuwse christelijke inscriptie van koning Ezana en de Tsion Mariam-kerk waar de oorspronkelijke Ark van het Verbond wordt bewaard.

In de middag maken we een excursie naar de pre-christelijke tempel van Yeha, terwijl we genieten van het prachtige platteland. Na ons bezoek aan de universiteit rijden we naar het Yeha Hotel voor een mooie zonsondergang met uitzicht op de oude stèles.

Avondmaal en overnachting in het Sabean Hotel-Axum.

Dag 9 | Woensdag 27 november 2024 | Axum – Lalibela (O-M-A)

Na een vroeg ontbijt in het hotel, transfer naar de luchthaven van Axum voor de vlucht naar Lalibela. Bij aankomst rijden we naar het hotel. Na het inchecken rijden we naar de plek waar we een concentratie vinden van enkele van de beroemdste rotskerken van Ethiopië, meestal aangeduid als “de levende wonderen van de wereld”. Deze kerken zijn al minstens 800 jaar een actief christelijk bedevaartsoord, het spirituele centrum van het religieuze leven van het land. De (semi-)monolithische kerken werden in de 12e eeuw uitgehouwen uit een natuurlijk rotsplateau van 2.600 vierkante meter door koning Lalibela. De rotskerken die we vandaag zullen bezoeken zijn: Bete Medhani Alem, Bete Mariam, Bete Meskel, Bete Denagil, Bete Golgotha Michael en Bete Giorgis.

In de namiddag nemen we deel aan een speciale Ethiopische koffieceremonie en krijgen we de kans om te leren hoe koffie op de oude manier wordt bereid in het land van herkomst.

Avondmaal en overnachting in het Harbe Hotel -Lalibela.

Dag 10 | Donderdag 28 november 2024 | Yimrhane Kirstos – Lalibela (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we noordwaarts om Yimrhane Kirstos te bezoeken. Deze kerk, daterend uit de 12de eeuw, is een van de mooiste kerken in Ethiopië die in een grot gebouwd werd in typische Axumitische stijl met afwisselend lagen in steen en hout.  Het interieur is prachtig afgewerkt. Achteraan in de grot zie je ook honderden skeletten van pelgrims die teruggaan tot dezelfde 12de eeuw.

Na ons bezoek rijden we terug naar Lalibela en gaan we naar de lokale markt om wat kruiden te kopen voor een Ethiopische maaltijd die we in de late namiddag gaan bereiden. Na de lunch in het hotel zetten we onze reis voort in het lange en prachtige verleden van Ethiopië met een bezoek aan andere opmerkelijke kerken van Lalibela – hun architectuur en vakmanschap moeten worden gezien om te worden geloofd.

Ten slotte leren we ook hoe we Injera, Ethiopisch brood, moeten bakken en hoe we heerlijk Ethiopisch eten kunnen bereiden terwijl we genieten van een mooie zonsondergang bij het Old Abyssinia Restaurant. Overnachting in het Harbe Hotel – Lalibela.

Dag 11 | Vrijdag 29 november 2024 | Lalibela – Addis Ababa – Langano (O-M-A)

Vandaag staan we vroeg op om de ochtendceremonies bij St. Mary bij te wonen met de gelovigen. Het is altijd bijzonder om deze vroege ochtendceremonies bij te wonen en getuige te zijn van de toewijding van de gelovigen.

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Lalibela voor de vlucht terug naar Addis Ababa. Bij aankomst ontmoeten we onze chauffeur voor de rit naar Langano, gelegen aan de Great Rift Valley-meren. Hier zullen we verblijven in het resort aan het meer. Na de check-in is er nog tijd voor een mooie wandeling langs het meer.

Avondmaal en overnachting in de Sabana Lodge – Langano.

Dag 12 | Zaterdag 30 november 2024 | Langano – Dorze – Arbaminch (O-M-A)

In de ochtend maken we een boottocht over het Chamo-meer om enkele van de grootste Afrikaanse krokodillen te zien, de Nijlkrokodil. We zullen ook nijlpaarden zien en prachtige watervogels, waaronder de mooie ijsvogel en Afrikaanse zeearend.

Na de middag rijden we naar het bergdorpje Chenca, de thuishaven van de Dorzestam. De Dorze wonen op heuvels en ze zijn beroemd om hun enorme hutten, die lijken op een reusachtige bijenkorf. Hoewel deze hutten er fragiel uitzien, kunnen ze wel 60 jaar meegaan. De hutten kunnen ook naar een andere locatie worden getransporteerd dankzij de structuur van verticale palen. Op de terugweg naar Arbaminch genieten we van de ondergaande zon en het prachtige zicht op de twee meren en het nationale park van Nech Sar.

Avondmaal en overnachting in het Haile Resort – Arbaminch.

Dag 13 | Zondag 1 december 2024 | Arbaminch – Konso – Turmi (O-M-A)

Na een vroeg ontbijt rijden we naar Jinka en bezoeken we onderweg verschillende culturele gemeenschappen en hun dorpen, waaronder de Konso en het glooiende landschap van het Konso-gebied. De Konso staan ​​bekend om hun oude en unieke terrassen en ongewone gebeeldhouwde houten beelden van Konso-grafmarkeringen. Tussen Konso en Jinka zullen we ook kort stoppen om de verschillende culturele gemeenschappen en hun dorpen te bezoeken, zoals de Tsemay rond de Weito-rivier, de Benna bij Keyafer en de Ari in Kako Village.

Avondmaal en overnachting in de Buska Lodge – Turmi.

Dag 14 | Maandag 2 december 2024 | Turmi – Omorate (O-M-A)

In de koele ochtend rijden we naar Omorate om het Desanech (Geleb) stammendorp te bezoeken na het oversteken van de Omo-rivier per boot. De Desanech zijn nomadische veehouders die zich bevinden aan de westelijke oever van de Omo-rivier ten noorden van het Turkanameer, zeer dicht bij de grens met Kenia.

In de middag rijden we naar een Hamer-dorp. De Hamer tonen een uitgebreide en diverse selectie van lichaamsversieringen. Ze zijn ook herkenbaar aan hun hoge jukbeenderen, hun decoratie met kralen, kauri’s en leer, en dikke koperen armringen. ’s Avonds zullen we meedoen aan de prachtige dans rond het vuur met de Hamer-stammen genaamd Evangadi (Maandans).

Avondmaal en overnachting in de Buska Lodge – Turmi.

Dag 15 | Dinsdag 3 december 2024 | Karo Tribe – Dimeka markt – Bull Jumping Ceremony (O-M-A)

Voor het ontbijt keren we terug naar het Hamer-dorp om hun vroege ochtend activiteiten te zien bij zonsopgang. Terug naar het hotel voor het ontbijt. Verder naar Dimeka waar we de kleurrijke markt bezoeken.
Na de lunch wonen we een ‘Bull Jumping’ ceremonie over de Keske-rivier bij. Dit is  een ritueel uitgevoerd door jonge Hamer-jongens en hun familie en vrienden. Volgens de Hamer-traditie moet een jongeman, om getransformeerd te worden tot huwbare man, over een rij stieren springen. De ceremonie gaat gepaard met veel zingen en dansen door familieleden en vrienden.

Avondmaal en overnachting in de Buska Lodge – Turmi.

Dag 16 | Woensdag 4 december 2024 | Turmi – Karo – Jinka (O-M-A)

N a een vroeg ontbijt rijden we naar het dorp van de Karo-stam die beroemd zijn om hun lichaamsbeschildering en unieke kapsels, vaak versierd met struisvogelveren en verschillende kleuren klei en pigmenten. Na ons bezoek aan de markt maken we ons klaar voor een lange rit naar Jinka.

Avondmaal en overnachting in de Eco Omo Lodge – Jinka.

Dag 17 | Donderdag 5 december 2024 | Jinka – Mursi – Addis Ababa (O-M-A)

Na een vroeg ontbijt rijden we van Jinka naar het dorp Mursi. De Mursi, ongetwijfeld de meest gekende bewoners van Zuid-Omo, vormen een opvallende groep pastoralisten. De Mursi zijn het meest bekend om hun unieke versiering, de lipplaat. Vrouwen van Mursi dragen een ronde kleiplaat op hun onderlip en hoe groter een vrouw kan dragen, hoe groter haar waarde is wanneer ze trouwt.

Na ons bezoek aan het Mursi-dorp vliegen we terug naar Addis Ababa. De rest van de dag stadsrondleiding in Addis Ababa met een bezoek aan Piassa en Churchill Avenue om nog wat  souvenirs te sprokkelen.

’s Avonds is er een afscheidsdiner met een traditioneel speciaal buffet en lokale drankjes. Er zal ook een culturele dansshow zijn van de verschillende etnische groepen die in het land wonen. Er is geen betere manier om een reis te beëindigen. Aan het einde van het afscheidsdiner transfer naar de luchthaven van Addis Ababa voor de vlucht terug naar huis.

Dag 18 | Vrijdag 6 december 2024 | Brussel

Aankomst in Brussel, einde van een mooie reis.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Deze Ethiopië reis is geschikt voor alle leeftijden, maar u dient wel over een goede conditie te beschikken. Ethiopië heeft minder goede wegen waardoor het programma kan aangepast worden bij onvoorziene weersomstandigheden. We verblijven af en toe in iets meer afgelegen dorpjes/stadjes waar het comfort in de hotels eerder eenvoudig is dan in andere landen.

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Ethiopian Airlines (incl. maaltijden aan boord)
 • 4 binnenlandse vluchten
 • Nederlandstalige begeleiding en lokale gids/chauffeur
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • 15 overnachtingen in de vermelde accommodaties
 • Maaltijden volgens programma (vol pension)
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis- en annulatieverzekering (klik hier voor meer info)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Visum Ethiopië (richtprijs €100)

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Groepsreizen 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 10 PERSONEN (MAX. 18 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.